Ook een amateur snapt wat vergif is

Met de vaccins tegen het Coronavirus in productie staan we aan de vooravond van een globaal vaccinatieprogramma. En dat betekent dat de vaccinskeptici hun messen slijpen voor een sterk tegengeluid.

Zo neemt de anti-vaccinatiebeweging vaak de ingrediëntenlijst van een vaccin kritisch onder de loep. Tot hun grote schrik komt dan geregeld naar boven dat deze vol staat met chemische stofjes die, na wat eenvoudig zoekwerk op Google, zeer schadelijk voor de gezondheid blijken te zijn. Dat een gezondheidswaakhond daar geen stokje voor steekt, wijst er volgens sommigen op dat deze maar al te graag een oogje dichtknijpt voor de rijke farmaceutische industrie.

Niet serieus genomen

Word je dan als bezorgde burger niet serieus genomen? Waarom is een vaak gehoord weerwoord dat je zonder scheikundige achtergrond niet in staat bent om te oordelen over chemische bestanddelen? Als ergens staat dat een bepaald stofje gevaarlijk is voor de gezondheid, hoef je toch geen chemicus of medicus te zijn om dat te kunnen begrijpen?

Laten we eens kijken naar de eigenschappen en toepassingen van zo’n gevaarlijk goedje, diwaterstofoxide.

Diwaterstofoxide

Diwaterstofoxide is een hydroxyzuur wat onder andere bekend staat als belangrijk bestanddeel in zure regen. Het stofje heeft een pH-waarde van maar liefst 7, wat hoger is dan alle andere zuren. Het is dan ook verstikkend of zelfs dodelijk wanneer het in kleine hoeveelheden wordt ingeademd, en het kan ernstige brandwonden veroorzaken. Het zal dan ook niemand verbazen dat vrijwel iedereen die diwaterstofoxide in minimale concentraties in zijn of haar lichaam heeft gekregen, vroeg of laat is komen te overlijden. Onderzoek heeft laten zien dat zelfs kankercellen een hoge concentratie van deze stof bevatten.

Met een beetje gezond verstand hou je stoffen als diwaterstofoxide achter slot en grendel in een loods. Maar wat voor gevoel krijg je erbij als je hoort dat het spul wordt gebruikt in landbouw en voedselproductie? En wat als uit tests blijkt dat de hamburgers en kipnuggets van een grote fastfoodketen sporen bevatten van diwaterstofoxide? En dat het door Pfizer geproduceerde vaccin tegen het Coronavirus dit spul als bestanddeel heeft?

Een complot…

Knijpt de overheid een oogje dicht? Als je weet dat diwaterstofoxide goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen is, en dient als efficiënte versneller van de groei van gewassen, riekt dat al snel naar een complot tussen overheid en multinationals. Bedrijven wiens honger naar roem en rijkdom groter is dan het staan voor transparantie en volksgezondheid.

… of toch niet?

Of zou mijn gebrekkige achtergrond in de scheikunde me op het verkeerde been kunnen hebben gezet? En dat ik daardoor niet weet dat vergif niet zozeer een eigenschap is van een stofje, maar meer afhangt van de dosering van dat stofje (zoals dat formaldehyde als kankerverwekkend te boek staat, maar ook gewoon in lage dosis in je biologisch gekweekte peertje zit)? Of dat ik niet direct inzie dat de eigenschappen van een stofje radicaal anders kunnen zijn als ze gebonden zijn aan een ander atoom (zoals dat natrium een zeer explosieve stof is, maar natriumchloride een ander woord is voor keukenzout)?

Of dat diwaterstofoxide de scheikundige naam is voor water?