Deze week landde de NASA-sonde InSight op de planeet Mars en verstuurde een indrukwekkende foto van de rode planeet. Het apparaat werd in mei van dit jaar gelanceerd en deels voortgestuwd door de draaiing van de aarde, om na een reis van 205 dagen aan te komen. De natuurkunde, wiskunde, computerkunde en werktuigbouwkunde die nodig zijn voor een dergelijke prestatie zijn van zo’n ongekende complexiteit, dat ik er waarschijnlijk nooit een biet van zal snappen.
En da’s jammer. Want eigenlijk zou ik best graag iets met ruimtevaart willen doen. Gelukkig is er hoop voor mensen zoals ik die niet het cognitieve vermogen hebben om al die theoretische materie tot zich te nemen: alternatieve ruimtevaart. In deze benadering gaan we holistisch te werk – we kijken naar de raket als geheel, en niet naar de losse onderdelen als de stuwmotor, de zonnepanelen en de deltavleugels. Waar ruimtetechnici zich volledig verliezen in de ingewikkelde details, kijken wij naar de diepere intentie van de raket. Het ding wil omhoog, dus vanuit de alternatieve hoek bekijken we factoren die hem daarin belemmeren. Zo kunnen we de zwaartekracht wat losser maken door daags voor vertrek op de lanceerplaats enkele malen te springen. En als brandstof gebruiken we natuurlijk geen distikstoftetraoxide (dat klinkt namelijk chemisch), maar veelvuldig verdunde zinkzalf (om het zinken tegen te gaan).
Nog een groot voordeel van alternatieve ruimtevaart, is het feit dat je er niet 20 jaar voor hoeft te studeren aan dure universiteiten. De tweejarige opleiding bestaat uit een tweewekelijkse avondcursus, en een stage bij de Vereniging voor Holistische Natuurzwevers. Overigens zijn we niet tegen de reguliere ruimtevaart, maar we zijn pro-transparantie, pro-wetenschap, pro-keuzevrijheid voor astronauten. Het wordt tijd dat men inziet dat de NASA al jarenlang de alternatieve ruimtevaart de mond probeert te snoeren, vanwege de grote hoeveelheden geldstromen die ermee gemoeid zijn.
Mocht de ruimtevaart niks voor jou zijn, dan biedt de alternatieve benadering ook uitkomst in een aantal andere vakgebieden. Voel je er wat voor om mensen in psychische nood te helpen maar is de opleiding tot psychotherapeut wel erg intensief? Probeer dan een alternatieve vorm, zoals reïncarnatiecoachof quantum-touchtherapeut. Vind je het belangrijk om zieke mensen gezond te maken, maar zijn de termen eosinofielen, basofielen en macrofagen te technisch? Ga voor de klassieke homeopathieof bioresonantietherapie! En wat als je mensen met rug- en nekklachten wil helpen, maar staan er in de droge boeken van de orthopedie te weinig toverspreuken? Geen nood, je kunt altijd nog osteopaatof craniosacraaltherapeutworden.
Geweldig toch? Iedereen kan expert worden. De opleiding die je volgt hoeft op geen enkel gebied raakvlakken te hebben met de bevestigde realiteit. Wanneer de visie of werking van een bepaalde behandeling aantoonbare onzin is, hoef je enkel de term ‘alternatieve behandeling’ te hanteren. En ‘therapeut’ is geen beschermde titel, dus iedereen mag zich therapeut noemen. Om vervolgens als zelfbenoemd inhoudsdeskundige je patiënten te vertellen dat de medische wereld oogkleppen opheeft, en je kunstmatig ziek wil houden omdat dat geld in het laatje brengt. De alternatieve wereld is mooi, en wat is het jammer dat we nooit zullen weten hoe de alternatieve zonsopkomst op Mars eruit zou hebben gezien.