Luchtig eten

Planten en sommige bacteriën hebben een vernuftig systeem waarmee ze uit louter CO2 en water glucose kunnen produceren. Het groene stofje chlorofyl absorbeert de energie uit zonlicht, wat vervolgens wordt gebruikt om het complexe proces van fotosynthese draaiende te houden.

Dat mensen dit systeem niet hebben ondervond de 62-jarige bewoonster van de spirituele woongroep Contact en Muziek uit Utrecht, las ik in De Volkskrant.  Deze dame was lid van een clubje mensen die zichzelf ‘breatharians’ of ‘ademhalisten’ noemen: mensen die geloven dat je kunt leven van enkel lucht en zonlicht, zonder voedsel. Begin juni overleed de sterk vermagerde en verzwakte dame. Blijkbaar had ze toch niet genoeg aan de “hogere energiefrequentie van het bewustzijn”, zoals Nederlands’ grootste zonlichteter Bert Piloo het noemt.

Ademhalisme

“Ademhalisme”. Ik heb het altijd even teleurstellend als fascinerend gevonden: beweringen die zó overduidelijk uit iemand zijn rectum afkomstig zijn en dan tóch duizenden goedgelovige volgers weten te trekken. Ik besloot eens te gaan uitzoeken uit wiens donkere krochten dit principe afkomstig is. Ik kwam uit bij een zekere Ellen Greve, een Australische dame die in de spirituele cirkels bekend staat als Jasmuheen. Zij beklimt menig internationaal podium om het publiek ervan te overtuigen voedsel achterwege te laten en vanaf nu enkel naar adem te happen.

Op onderzoek uit

Uiteraard zijn er altijd van die vervelende sceptici die dit soort mensen niet op hun blauwe ogen geloven, onder meer omdat de keukenkastjes van Ellen Greve uitpuilden van de voedingsmiddelen. Jasmuheen stemde in met een test waarin zij onder strenge controle een week lang gevolgd werd om haar methode te testen. Na maar liefst een hele dag vasten begon de goeroe te protesteren, want de hotelkamer waarin zij verbleef had niet genoeg frisse lucht om van te kunnen leven.

Tot haar vreugde (neem ik aan) besloot het onderzoeksteam het onderzoek niet af te breken, maar voort te zetten in een bergachtig gebied waar aan frisse lucht geen gebrek kon zijn. Toch werd na vier dagen het onderzoek stopgezet, en dat was niet omdat Jasmuheen met haar blakende gezondheid de wetenschappers had overtuigd. De nieren van de lieve schat stonden op het punt van uitvallen, haar hartslag was in snelheid verdubbeld en ze was sterk uitgedroogd. Het medisch team vond doorgaan niet verantwoord en besloot er een punt achter te zetten.

DNA

Dat dit er niet voor heeft gezorgd dat Jasmuheen gestopt is met haar boodschap te verkondigen, zal niemand verrassen. Sterker nog, zij beweert bewijs te hebben dat haar DNA zich van twee naar twaalf ketens heeft uitgebreid, opdat haar lichaam meer zuurstof kan opnemen. Toen zij 30.000 dollar aangeboden kreeg om haar DNA te onderzoeken, bleek de toverkol daar echter het nut niet van in te zien.

Eén ding is wel zeker: als je een paar pondjes wil verliezen, blijkt ademhalisme een efficiënte vorm van lijnen. En het voordeel is dat je op elke vrijdag een cheat day mag inbouwen, waarop je naar hartenlust in een snackbar mag gaan staan ademhalen.